Prima generație „SEED”, rezultate bune și foarte bune la Evaluarea Națională 2022

Prima generație „SEED”, rezultate bune și foarte bune la Evaluarea Națională 2022

Programul SEED – Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați, o inițiativă a Fundației „Virtute et Sapientia” a Universității din București

Prima generație de elevi SEED – cei 33 de elevi susținuți de programul Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București prin programul SEED – a obținut, la probele Evaluării Naționale din iunie 2022, rezultate bune și foarte bune.

Comparând rezultatele elevilor cu cele de acum un an, la intrarea în programul SEED, putem observa că eforturile acestora, ale mentorilor și profesorilor care le-au asigurat susținere pe parcursul proiectului au condus la efectele scontate. Astfel, media rezultatelor cunoscute până în prezent ale elevilor care au promovat este de 8,10 la Limba și literatura română și de 7,30 la Matematică. Cel mai performant elev din prima generație „SEED” a obținut o medie de 9,80 la probele Evaluării Naționale din iunie 2022, iar alți șase elevi au obținut medii peste 9.

Prin programul UB SEED, Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București susține elevii cu potențial proveniți din familii cu venituri mici, din medii defavorizate, și care nu se pot dezvolta educațional din cauza lipsurilor materiale și financiare.

Principalele forme de sprijin oferite elevilor din programul SEED pe parcursul anului școlar 2021-2022 au fost cursuri susținute de profesorii Universității din București (alături de care au participat studenți și masteranzi selectați de cadrele didactice universitare), la disciplinele care fac obiectul evaluării naționale, respectiv matematică și limba și literatura română, activități de mentorat, oferite/ coordonate prin Centrul de Învățare al Universității din București, activități/ evenimente de dezvoltare personală, furnizate/ coordonate de Departamentul de Consiliere și Orientare pentru Carieră al Universității din București.

Pe întreg anul școlar, o echipă multidisciplinară a oferit constant sprijin celor 33 de elevi SEED, din dorința de a le facilita obținerea unor rezultate foarte bune la Evaluarea Națională.

Astfel, pentru disciplina Limba și literatura română, de la Facultatea de Litere a Universității din București, rolul de coordonator a revenit conf. univ. dr. Florentina Sâmihăian și lect. univ. dr. Andrea Ghiță, care au implicat mai mulți studenți masteranzi, unii dintre aceștia cu experiență în predare: Elena-Andreea-Patricia Albu, Elena-Simona Amuza, Daniela Asan, Iulia-Andreea Clim, Simona-Ionela Drîmboceanu, Daiana Petruța Ghilduș, Mihaela Mandu. Ioana-Amalia Mihai, Cristina Modan, Valentina Orjog, Anca Păvăloiu, Ioana Laura Săvoiu, Gabriela-Corina Scaete, Ramona Susanu.

Pentru disciplina Matematică, elevii au lucrat cu cadre didactice de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București: conf. univ. dr. Mihai Sorin Stupariu, conf. univ. dr. Alexandru Gica și conf. univ. dr. Marius Vlădoiu, care au lucrat, alături de studenții și absolvenții voluntari – Ioana Gheorghisan, Andrei Buruiana, Ion Donescu –, cu elevii din program.

Nu în ultimul rând, numeroși studenți voluntari ai Universității din București au asigurat mentoratul cu elevii din program sub coordonarea prof. univ. dr. Laura Ciolan, iar activități de tip ateliere/ workshopuri de orientare în carieră și dezvoltare personală au fost realizate de Marian Crăciun și de Georgiana Ioniță de la Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”.

Dintre atelierele organizate pe parcursul anului școlar, amintim „Cariera mea – proiect de dezvoltare personală”, „Învață să înveți – optimizarea procesului de învățare, în raport cu dezvoltarea psiho-socială a elevilor”, „Managementul timpului și al resurselor personale” sau „Cum învățăm să gestionăm emoțiile?”, în timp ce anul 2022 a adus participanților ateliere despre „Poveștile diversității”, „Timp și implicare în activități singulare/ multiple” sau „Comunicare asertivă”.

De asemenea, Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București a oferit celor 33 de elevi, în funcție de nevoi, sprijin materialfinanciar: rechizite, manuale, materiale educaționale (de exemplu, teste limba română pentru Evaluarea Națională 2022 și teste matematică pentru Evaluarea Națională 2022), cărți, laptopuri și echipamente tehnice etc. O echipă dedicată, de la Grup Editorial Art a fost alături de programul nostru în acest demers și le mulțumim.

De altfel, după rezultatele foarte bune obținute de prima generație SEED, după un an de implementare a programului,  Fundația Virtute et Sapientia” a Universității din București este în plin proces de selecție a celei de-a doua serii de elevi SEED. Anul acesta, la apelul lansat de Fundație au fost selectați 29 de elevi care urmează să confirme cerințele de eligibilitate în program.

Mulțumim, pe această cale, pentru orele de voluntariat alocate programului SEED, coordonatorului SEED, Alice Marin, președintelui Fundației „Virtute et Sapientia” a UB, prof. univ. dr. Marian Gabriel Hâncean, Ioanei Mistrea, care s-a implicat în dialogul cu elevii și în identificarea nevoilor acestora, precum și tuturor colaboratorilor Fundației și prietenilor SEED.

 

Despre SEED

Programul SEED – Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați reprezintă o inițiativă a Fundației „Virtute et Sapientia” a Universității din București derulată în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor, cu Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, precum și cu World Vision România. Elevii acceptați în programul UB SEED beneficiază timp de 5 ani școlari de cursuri online, activități / evenimente, mentorat, sprijin material și / sau financiar.

Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București selectează elevii, pregătește mentorii, stabilește activitățile și oferă cursuri de pregătire. Toate acestea sunt construite într-un cadru flexibil, astfel încât elevii să beneficieze de sprijinul voluntarilor implicați și să înregistreze un real progres educațional și în direcția dezvoltării personale.

Mai multe detalii cu privire la programul SEED – Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați pot fi consultate atât pe site-ul https://fundatia.unibuc.ro/seed, cât și în Regulamentul programului, disponibil aici.

Despre Fundația UB

Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București susține și promovează valorile educației și științei prin inițierea de proiecte și activități care să valorifice capacitățile didactice, de cercetare și implicare socială ale comunității academice a Universității din București.

Astfel, printre activitățile sale, fundația urmărește să inițieze proiecte, programe, evenimente de responsabilitate socială destinate comunităților locale, grupurilor și persoanelor aflate în nevoie; să organizeze şi deruleze congrese, conferinţe, sesiuni de comunicări, colocvii, simpozioane, workshopuri şi şcoli de vară și să contribuie la realizarea de materiale educative şi ştiinţifice.

Skip to content