O nouă serie de elevi va beneficia de sprijin educațional în cadrul programului SEED în anul școlar 2023-2024

O nouă serie de elevi va beneficia de sprijin educațional în cadrul programului SEED în anul școlar 2023-2024

Luna iulie 2023 a însemnat, pentru 30 de elevi proveniți din familii defavorizate, o nouă șansă la educație. Astfel, începând cu anul școlar 2023-2024, Universitatea din București (UB) va susține, prin programul Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați (SEED) al Fundației „Virtute et Sapientia” a Universității din București, a treia serie de elevi proveniți atât din București, cât și din alte alte județe ale țării: Ilfov, Vrancea, Olt, Cluj și Neamț.

Aceștia au fost selectați dintr-un număr de 59 de elevi înscriși, în funcție de potențialul educațional și de situația familială. Toți elevii vor participa la cursuri online în domeniul disciplinelor de examen de la Evaluarea Națională, la activități și evenimente de dezvoltare personală, precum și la un program atractiv și util de mentorat.

A doua generație de elevi SEED (26 de elevi) a obținut rezultate bune si foarte bune la probele Evaluării Naționale din iunie 2023, mai mult de jumătate dintre mediile elevilor SEED fiind de peste 8,50, iar cea mai mare medie obținută a fost 9. Astfel, toți elevii SEED au înregistrat un progres extraordinar pe parcursul anului școlar, față de evaluarea inițială realizată la intrarea în programul SEED.

Principalele forme de sprijin oferite elevilor pe parcursul anului școlar 2022-2023 au fost cursuri susținute de profesorii Universității din București (alături de care au participat studenți și masteranzi selectați de cadrele didactice universitare), la disciplinele care fac obiectul Evaluării Naționale, respectiv matematică și limba și literatura română, activități de mentorat, oferite/coordonate prin Centrul de Învățare al Universității din București, activități/ evenimente de dezvoltare personală, furnizate/ coordonate de Departamentul de Consiliere și Orientare pentru Carieră al UB. La matematică – activitatea studenților care au lucrat cu elevii SEED a fost coordonată de cadre didactice de la Facultatea de Matematică și Informatică a UB, conf. univ. dr. Mihai Sorin Stupariu, conf. univ. dr. Alexandru Gica și conf. univ. dr. Marius Vlădoiu, iar la limba și literatura română, coordonatori au fost de la Facutatea de Litere, conf. univ. dr. Florentina Sâmihăian și lect. univ. dr. Andrea Ghiță.

De asemenea, programul de mentorat desfășurat cu implicarea studenților voluntari ai UB au fost coordonați de dna prof. univ. dr. Laura Ciolan și dna conf. univ. dr. Camelia Rădulescu, de la Facultatea de Psiholofgie și Științele Educației, iar atelierele de dezvoltare profesioanlă au fost organizate de Marian Crăciun, de la Departamentul de Consiliere și Orientare pentru Carieră și de Georgiana Ioniță, de la Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”.

De ateliere și sprijin material au beneficiat și cei 28 de elevi SEED din seria I care au fost selectați în vara anului 2021 și au dorit să continue programul. Temele atelierelor au vizat subiecte precum managementul timpului și optimizarea procesului de învățare, cariera și alegerile profesionale, comunicarea eficientă, concurența, competiția și bullying-ul.  

Întreg programul SEED poate fi derulat cu implicarea directă a prof. univ. dr. Marian Gabriel Hâncean, președintele Fundației UB, a lui Liviu Nițu (de la Biroul Incluziune, Echitate și Egalitate de Șanse), precum și altor numeroși membri ai comunității UB, toți fiind voluntari în acest demers de resposssnsabilitate socială.

Despre SEED

Programul SEED – Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați reprezintă o inițiativă a Fundației „Virtute et Sapientia” a Universității din București derulată în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor și cu Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”. Elevii acceptați în programul UB SEED beneficiază timp de 5 ani școlari de cursuri online, activități / evenimente, mentorat, sprijin material și / sau financiar.

Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București selectează elevii, pregătește mentorii, stabilește activitățile și oferă cursuri de pregătire. Toate acestea sunt construite într-un cadru flexibil, astfel încât elevii să beneficieze de sprijinul voluntarilor implicați și să înregistreze un real progres educațional și în direcția dezvoltării personale.

Mai multe detalii cu privire la programul SEED – Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați pot fi consultate atât pe site-ul https://fundatia.unibuc.ro/seed, cât și în Regulamentul programului, disponibil aici.

Despre Fundația UB

Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București susține și promovează valorile educației și științei prin inițierea de proiecte și activități care să valorifice capacitățile didactice, de cercetare și implicare socială ale comunității academice a Universității din București.

Astfel, printre activitățile sale, fundația urmărește să inițieze proiecte, programe, evenimente de responsabilitate socială destinate comunităților locale, grupurilor și persoanelor aflate în nevoie; să organizeze şi deruleze congrese, conferinţe, sesiuni de comunicări, colocvii, simpozioane, workshopuri şi şcoli de vară și să contribuie la realizarea de materiale educative şi ştiinţifice.

Sari la conținut